WaakSamen

WaakSamen helpt de alerte burgers zoals BuurtWhatsApp-groep gebruikers om snel en overzichtelijk een melding te maken. Middels het door VCS ontwikkelde Tik-In systeem kan de visuele informatie binnen enkele tikken op het beeldscherm van een mobiele telefoon worden omgezet in klare taal. WaakSamen maakt het daarnaast mogelijk om deze waardevolle informatie eenvoudig om te zetten in stuurinformatie. Omdat alle gegevens worden opgeslagen in de backend helpen enkele eenvoudige klikken de professional (politie of gemeente) inzicht te krijgen in de actuele veiligheidssituatie in hun stad. WaakSamen is succesvol in de praktijk getest door de gemeente, politie en Meld Misdaad Anoniem., politie en Meld M

Voor meer informatie gaat u naar: http://www.waaksamen.info/

(Bericht geplaatst op 15-04-18)




inbrekers-afgeschrikt-buurtwacht-whatsapp‘Inbrekers afgeschrikt door buurtwacht op Whatsapp’

 Als inwoners van een buurt elkaar via een Whatsapp-groep op de hoogte houden van verdachte personen, kan het aantal inbraken scherp afnemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg, waar het AD dinsdag over schrijft.

Onderzoekers sloten duizenden mensen in 35 buurten in Tilburg aan op een ‘Whatsapp-buurtwacht’. Mensen die iets verdachts zagen moesten eerst 112 bellen, en daarna een signalement doorgeven via Whatsapp. De Whatsapp-berichten werden ook ontvangen door de politie.

Het gemiddeld aantal woninginbraken daalde in de wijken met een buurtwacht van zestig naar dertig per maand. Ook werden tien inbrekers op heterdaad aangehouden. Het is onduidelijk of dat meer is dan in een situatie zonder buurtwacht. Onderzoeker

Martijn Akkermans zegt verrast te zijn door de scherpe daling van het aantal inbraken. “Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een Whatsapp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien.”

De Nationale Politie zegt enthousiast te zijn over het experiment. Het is onduidelijk of er al plannen zijn om dit op meer plaatsen in te voeren.


Naamloos

Wees ook alert tijdens het voorjaar en in de zomerperiode!

Aantal inbraken tijdens zomermaanden neemt toe.

In het verleden vonden inbraken overwegend in de donkere maanden plaats, de laatste jaren zien we hierin verandering optreden. Ook de zomer is meer en meer in trek bij inbrekers.

Diefstal uit een woning zonder inbraakschade.

Verzekeraar Interpolis bespeurt een trend dat er steeds meer diefstallen in de zomermaanden gepleegd worden zonder dat die vooraf gaan aan braak door de inbreker. In de vakantieperiode stijgt het aantal inbraken zonder braakschade met 20%. Bovendien blijkt uit onderzoek van dat bijna een kwart van de ondervraagde mensen op vakantie gaat zonder te controleren of alle ramen en deuren op slot zijn. Maak het de inbrekers dus niet zo makkelijk. Sluit ook altijd alle deuren en ramen op een warme dag als u even weg bent of boven bezig bent. Inbrekers maken hier gretig gebruik van en hebben niet veel tijd nodig om uw waardevolle spullen mee te nemen.

Geef inbrekers geen kans, zorg voor licht én zicht!

De dagen worden korter. Als ’s avonds uw huis in het donker is gehuld, is het voor een inbreker duidelijk dat u niet thuis bent en dat hij ongezien zijn gang kan gaan. U kunt daar gemakkelijk iets aan doen met goed licht én zicht in en om uw huis.

Uit politiegegevens blijkt dat ruim zestig procent van de woninginbraken sinds oktober vorig jaar is gepleegd in donkere maanden tussen oktober en maart.

Licht zet inbrekers in het zicht

Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Immers, als het ’s avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Met een eenvoudige tijdschakelaar op uw binnen- en buitenverlichting kunt u dit voorkomen. Maar alleen verlichting is niet genoeg. Inbrekers slaan graag toe zonder dat toevallige voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar uw eigen huis. Zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek of voorportaal? De komende tijd houdt de politie steekproefsgewijs preventieacties. In de donkere avonduren worden bij onverlichte woningen een brief in de bus gedaan met daarin preventiefolders met tips.

90% minder kans op inbraak met goed hang- en sluitwerk

Daarnaast maakt ook degelijk hang- en sluitwerk het inbrekers moeilijk. Hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen vermindert de kans op een inbraak met maar liefst negentig procent! De combinatie van zicht, verlichting en inbraakwerend hang- en sluitwerk maakt dat de kans op een inbraak kleiner en de kans op ontdekking groter.

1-1-2, daar pak je ook woninginbrekers mee

U kent uw wijk het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt, bel dan direct de politie via 1-1-2. Let erop hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, immers een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken. De politie benadrukt: liever tien keer voor niets gebeld, dan één keer te weinig!

Preventietips: zorg voor zicht en licht

Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af. Een aantal tips om het een inbreker lastig te maken:

  • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk.
  • Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg.
  • Maak gebruik van tijdschakelaars op uw verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen.
  • Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.
  • Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren en zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken in met name voor- en zijtuinen. Snoei tijdig!

Verslag voetjesactie 1 juni 2016

Wat is eigenlijk een voetjesactie? Tijdens deze actie gaan we, leden van het buurtpreventieteam en enkele wijkbewoners, samen met de politie de wijk in. We beoordelen de wijk ‘door de bril van een inbreker’. Met andere woorden: hoe moeilijk of makkelijk is het om in onze wijk de huizen en auto’s binnen te treden, spullen te stelen en dergelijke. Op de plekken waar iets opvalt, wordt een bewoner geattendeerd op de situatie.

Ongeveer twee jaar geleden, in mei 2015, hebben we de eerste voetjesactie in de wijk uitgevoerd. De uitkomsten waren destijds teleurstellend. Veel auto’s stonden open, op een aantal fietsen zaten de sleutels (waaronder huissleutels), ramen stonden open terwijl niemand aanwezig was, tuinen waren makkelijk te bereiken etc., etc.. Nu, twee jaar later, was het tijd om de actie nog eens te doen en te kijken of de situatie ten opzichte van 2015 is verbeterd.

Nadat we twee uur met 7 teams door de hele wijk zijn gegaan, hebben we moeten constateren dat de wijk best nog wat alerter mag zijn op inbraakgevoelige situaties. Onderstaand een greep van de zaken die ons zijn opgevallen:

  • 34 auto’s waren niet op slot, sommige met waardevolle spullen (o.a. navigatie) erin
  • 27 poorten van achtertuinen waren open, zodat de tuinen eenvoudig te betreden waren
  • 21 fietsen stonden niet op slot, enkelen met de huissleutel erop
  • In 2 woningen waren jonge kinderen alleen thuis, terwijl de huizen eenvoudig konden worden betreden
  • 7 schuren via welke je de woning kon binnengaan waren open en 9 andere schuren waren open
  • 9 garages waren open, via 3 ervan kon de woning worden binnengegaan
  • 5x stond de voordeur van een woning open, 3x was de achterdeur open (we stonden al in de achtertuin…)
  • Bij 1 woning was de poort en achterdeur open terwijl er niemand aanwezig was
  • 2 balkondeuren stonden open en waren eenvoudig te bereiken
  • 1 ladder stond tegen een gevel, terwijl er niemand thuis was

De reacties die we hebben gekregen op de actie zijn positief. De actie draagt bij aan de veiligheid in de wijk. Naast het attenderen van de bewoners op de situaties is in de hele wijk informatie bezorgd met daarbij tips voor een veilige buurt, een kaartje waarop afspraken met de buren gemaakt kunnen worden voor de vakantieperiode en de gegevens van de wijkagent.

In de lokale pers is kort aandacht gegeven aan de actie: https://oosterhout.nieuws.nl/nieuws/20170602/succesvolle-voetjeactie-vlindervallei/

Namens het buurtpreventieteam en de wijkagent bedanken we alle bewoners voor hun positieve reactie!


Wees voorzichtig met sociale media

Inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Nieuwe media zijn een belangrijke inspiratiebron om te checken wie er met vakantie is. Let er op dat u niet vermeldt dat u met vakantie gaat op netwerken als Twitter en Facebook. Daarnaast is het af raden om een vakantieperiode op uw voicemail, een melding op blog of in een elektronische handtekening te gebruiken.

Geef de woning een bewoonde indruk

Bij het beveiligen van woningen spelen zowel technische maatregelen als het gedrag van bewoners een grote rol. Goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren verkleint de kans op inbraak aanzienlijk maar ook buren op elkaars huis laten passen en de post laten opruimen zijn effectieve maatregelen. Het is belangrijk de woning een bewoonde indruk te geven, bijvoorbeeld door wat speelgoed in de tuin achter te laten of een kopje op de tafel te laten staan.

Beveilig woning en eigendommen

Onderzoek wijst uit dat 80% van de inbraken door gelegenheidsinbrekers wordt gepleegd. Deze inbrekers zijn uit op gemak en snel succes. Ze gebruiken hierbij vaak een schroevendraaier voor het openen van deur of raam.’ Uit onderzoek blijkt dat de inschatting of de woning gemakkelijk te kraken is, een belangrijk criterium is voor inbrekers.

Het PKVW®  is een effectief bewezen instrument om woninginbraak te voorkomen. In 2011 werden meer dan 40.000 nieuwe PKVW®-certificaten uitgereikt. Het PKVW® is daarmee nog altijd het grootste Nederlandse beveiligingsconcept voor woning en omgeving. Een woning die voldoet aan de eisen van PKVW® loopt 90% minder kans op inbraak. De tips zijn gebaseerd op de PKVW®  maatregelen. Wilt u de woning laten inspecteren, wees er dan op tijd bij.

Links

Op de website politiekeurmerk vindt u een overzicht met tips om uw woning veilig achter te laten.

Kerntrekmethode

Misschien heeft u er wel eens van gehoord: de kerntrekmethode. Een veel voorkomende inbraakmethode die alle beveiligingsmaatregelen tot nu toe vrijwel nutteloos maakt. Een veiligheidsslot met goed veiligheidsbeslag is niet meer genoeg. Een inbrekers is binnen enkele seconden binnen.

De kerntrekmethode is de snelst opkomende inbraakmethode van afgelopen jaar. Een inbreker schroeft een zogenaamde “trekschroef” in uw cilinder, om hem vervolgens met een “kerntrekker” uit uw slot te trekken. Hierna is uw slot eenvoudig te openen met een schroevendraaier of een bouwsleutel.

Voorbeeldfilm kerntrekken:

https://www.youtube.com/watch?v=tblw11OlZ3s

Gelukkig is er een manier om uw woning te beveiligen tegen de kerntrekmethode. Om te voorkomen dat de inbreker een schroef in uw cilinder draait, kunt u deurbeslag met kerntrekbeveiliging plaatsen. Dit deurbeslag is voorzien van een afschermplaat die meedraait met de schroevendraaier. Daarnaast zorgt deze afschermplaat ervoor dat de cilinder niet kan worden uitgetrokken. Ook gaat er een preventieve werking uit van dit deurbeslag. De inbreker ziet al van afstand dat uw deur is beveiligd tegen de kerntrekmethode en zal het dan ook niet gaan proberen. Een kijkje nemen bij de buren is dan toch makkelijker.