MAAK HET INBREKERS NIET TE MAKKELIJK

Draai de deur altijd op slot als je even weggaat. Laat geen ramen open. En zorg voor een bewoonde indruk. Het lijken open deuren, maar deze tips zijn er niet zomaar. Uit cijfers blijkt namelijk dat inbrekers bij een kwart van de woninginbraken makkelijk binnenkomen door flipperen (pasje tussen de deur), hengelen en insluiping. Het ministerie is daarom de campagne Maak het inbrekers niet te makkelijk gestart.

Misschien heb je het spotje al op tv gezien: in de commercials doet Harm Alarm zijn intrede, een soort mannetje met een oranje zwaailicht die mensen waarschuwt en handige tips geeft. Die tips kunnen mensen volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie goed gebruiken. Want ook al is het aantal woninginbraken de afgelopen jaren flink gedaald; dagelijks zijn nog altijd 240 huishoudens de dupe van een inbraak. En uiteindelijk is iedere inbraak er één te veel.
Volgens de minister kunnen mensen veel zelf doen. Zoals goede sloten aanschaffen. Maar vooral: die sloten ook gebruiken, zelfs als je maar tien minuten de deur uit bent voor een boodschapje. De ervaring leert namelijk dat inbrekers juist van dat soort momenten gebruikmaken. Ook vergeten veel mensen de schuur in de achtertuin op slot te doen. En juist in schuren staan vaak hulpmiddelen om binnen te komen, zoals een ladder of vuilnisbak.

In de campagne geeft Harm Alarm vijf tips die de kans op een inbraak verkleinen:

  1. Draai de deur op slot als je weggaat
    Trek je de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo worden opengemaakt. Die inbraakmethode wordt flipperen genoemd.
  2. Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt
    Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Maak bij langere afwezigheid afspraken met je buren, bijvoorbeeld over het weghalen van de post. Andere tip: start met je buren een What’s app-groepje, zodat je elkaar op ongeregeldheden kunt attenderen.
  3. Sluit alle ramen als je weggaat
    Als een insluiper via een open raam je woning kan binnenkomen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als je weggaat. Ook dak- en wc-raampjes.
  4. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
    Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen of ‘hengelt’ via de brievenbus de sleutel naar buiten.
  5. Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg
    Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.

    Meer tips en informatie kunt u vinden op de volgende sites: politiekeurmerkmaakhetzeniettemakkelijk en eigenhuis.

 

Politie waarschuwt voor babbeltrucs

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Of ze spreken u op straat aan, in de supermarkt of bij de pinautomaat. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.
Bel de politie
Vertrouwt u het niet en is de persoon nog aanwezig of in de buurt? Bel dan 112. Is de persoon verdwenen, bel dan 0900-8844.
Allerlei smoezen
De daders gebruiken allerlei soorten smoezen om aan uw geld of bezittingen te komen. Ze kunnen er heel betrouwbaar of aardig uitzien. Van deftige mannen in pakken tot moeders met schattige kindertjes. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.
Enkele tips
Trap niet in de smoezen en volg de adviezen van de politie op. Hieronder geven we er alvast enkele:

  • Doe niet zomaar open, kijk eerst wie er voor de deur staat.
  • Laat nooit een onbekende in uw huis. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten wachten en sluit de buitendeur!
  • Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Eventueel kunt u voor ze bellen.
  • Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld.
  • Vraag collectanten, meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Bel gerust met het bedrijf of de instelling. Zoek het telefoonnummer zelf op in het telefoonboek. Laat de persoon buiten wachten voor een gesloten deur totdat u zeker weet dat het in orde is.
  • Wilt u iets geven bij een collecte? Sluit de deur en ga dan het geld halen. Neem uw portemonnee niet mee naar de voordeur.
  • Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast. Anders kunt u achteraf enorme rekeningen krijgen.
  • Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten.
  • Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef nooit iemand uw pincode. Uw bank zal die nooit aan u vragen.
  • Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om het intoetsen af te schermen. Staat iemand te dicht bij u? Vraag of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Doet die dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.